Natuurmuseum Nijmegen en De Stratemakerstoren fuseren tot De Bastei

Home » Actueel » Natuurmuseum Nijmegen en De Stratemakerstoren fuseren tot De Bastei

Op 1 juli 2014 zijn het Natuurmuseum Nijmegen en museum De Stratemakerstoren gefuseerd tot Stichting De Bastei.

De huidige voorzitter van museum De Stratemakerstoren Kees de Ruwe schudt de hand met Wim Hompe, voorzitter van Natuurmuseum Nijmegen (foto: Tessa Faye Buck)De nieuwe stichting wordt beheerder van het nieuwe natuur- en cultuurhistorisch centrum De Bastei, dat volgens plan in 2016 op de locatie van museum De Stratemakerstoren de deuren zal openen. Staatsbosbeheer, Milieu Educatie Centrum Nijmegen en het IVN Rijk van Nijmegen sluiten dan aan als deelnemer van De Bastei. In De Bastei gaan deze organisaties samen het verhaal van de rivier de Waal vertellen in de vorm van tentoonstellingen, educatieve activiteiten en een veelheid aan toeristische arrangementen. In De Bastei komen stad, rivier en natuur samen.

Eind oktober 2014 start de bouw van De Bastei. De Bastei is een cultuurhistorisch centrum met de fundamenten van de Stratemakerstoren en exposities over de geschiedenis van het leven en werken aan de Waal. Vanuit het Natuurmuseum komt er een vaste collectie en wisselexposities over de natuur in het algemeen en Nijmegen en omgeving in het bijzonder. Staatsbosbeheer zet het centrum in als bezoekerscentrum voor natuurgebied de Ooijpolder en als vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten in de omgeving. De nieuwe voetgangersbrug over ‘t Meertje zorgt voor een directe verbinding tussen de Waalkade met De Bastei en tussen de Ooijpolder met de natuur van de Stadswaard.

Ook in de periode dat De Bastei nog in de steigers staat, willen deze organisaties al van zich doen spreken met een reeks publieksactiviteiten, die op zondag 29 juni van start zijn gegaan met de opening van de tentoonstelling ‘Wildernis aan de Waal’.

Het bestuur van de nieuwe stichting De Bastei wordt gevormd door Wim Hompe (voorzitter), Kees de Ruwe (secretaris), Maarten van Schaik (penningmeester) , Frank Saris (bestuurslid) en Qader Shafiq (bestuurslid). Omdat de Stratemakerstoren eind dit jaar sluit voor de verbouwing en uitbreiding van het pand, opereert de stichting De Bastei voorlopig nog vanuit het Natuurmuseum in de Gerard Noodtstraat.

Zie ook: Groen licht voor De Bastei