Een kijkje achter de schermen

Home » Actueel » Een kijkje achter de schermen

In het depot is ook afgelopen zomer gewerkt aan de collectie. Onze groep vrijwillige preparateurs heeft verschillende objecten opgezet, waaronder maar liefst twee dodaars. Eén in zomerkleed en één in winterkleed. Tevens zijn er twee prachtige waterrallen, een roodborst, een egel, een houtsnip, een mol en een egel geprepareerd. Als sluitstuk ook nog twee jonge scholeksters. Deze kuikens zijn nestvlieders; de jongen verlaten na het uitkomen gelijk het nest. De meeste soorten nestvlieders moeten het dan zelf redden, maar jonge scholeksters worden nog een tijdje gevoerd door de ouders. We wachten daarom geduldig op een volwassen scholekster om het tafereel af te ronden. De dode dieren zijn gevonden in de omgeving van Nijmegen en veelal door oplettende wandelaars geschonken aan het Natuurmuseum.

WaterralOok het otterproject is inmiddels afgerond. Tien otterpreparaten en één schedel zijn gereed om tentoongesteld of uitgeleend te worden. “Eén otterhuid ligt echter nog ongeprepareerd in de vriezer. Het is verstandig om een exemplaar van zo’n zeldzame soort in reserve te houden. Je weet maar nooit waar we deze nog voor willen gebruiken. We kunnen dan later de gewenste houding van de otter nog bepalen”, vertelt preparateur Sita. De andere otters zijn inmiddels netjes afgewerkt. Sita: “Helaas waren de meesten slachtoffer van het verkeer geworden, daardoor waren de koppen her en der beschadigd. Gescheurde lippen en neuzen heb ik daarom bijgewerkt met modelleerklei. Vervolgens zijn deze, net zoals de voetkussentjes en zwemvliezen, in een natuurgetrouwe kleur bijgeschilderd.” Na het drogen van de preparaten zijn ze gemonteerd op hun postamenten. Het nabootsten van een natuurlijke omgeving voor de otters heeft meer tijd in beslag genomen dan verwacht. Sita: “Het kost dan wel meer tijd, maar niet alleen het preparaat moet er natuurgetrouw uitzien. Ik vind het net zo belangrijk dat de decoratie op de postamenten natuurlijk overkomt.”

OtterDe otters zullen waarschijnlijk medio november in het museum te bewonderen zijn.

Klik hier voor meer informatie over de collectie van het Natuurmuseum Nijmegen.

Tekst: Daphne Niehoff, collectiebeheerder
Foto’s: Natuurmuseum Nijmegen