Inpassing archeologie in De Bastei goedgekeurd

Home » Actueel » Inpassing archeologie in De Bastei goedgekeurd

Overzicht van de opgraving vanaf de Valkhofheuvel. Links is het 14e-eeuwse straatje te zien.Tijdens de Politieke Avond van 16 maart heeft de Nijmeegse gemeenteraad gestemd over het raadsvoorstel De Bastei. Met 28 voor- en 8 tegenstemmen is het raadvoorstel voor inpassing van de archeologische vondsten in het bouwplan van De Bastei goedgekeurd.

Dit nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie zal volgens plan in 2017 de deuren openen aan de oostelijke Waalkade. Van De Bastei wordt nog wel een geactualiseerde exploitatieopzet gevraagd, maar daar was geen motie aan gekoppeld, zodat de besluitvorming direct al kon worden afgerond. Daarmee is weer een flinke stap gezet op weg naar de opening van De Bastei!

Bijna alle partijen gaan akkoord met de extra besteding van 2,6 miljoen euro die de inpassing gaat kosten. Er wordt wel naar de provincie Gelderland gekeken: die zou 1 miljoen moeten bijpassen, maar heeft nog niets toegezegd.

De meeste woordvoerders zeggen veel over te hebben om de tastbare herinneringen aan het verleden van Nederlands oudste stad zichtbaar te maken. De Gelderlander citeert Rosalie Thomassen van Stadspartij De Nijmeegse Fractie, die Domunder in Utrecht als voorbeeld noemt. Zo sexy moet het ook in Nijmegen worden. Wethouder Bert Velthuis erkent dat hier nog wel een uitdaging ligt.

Gepubliceerd op 31 maart 2016

Zie ook:
Bouwplan De Bastei wordt aangepast
Vondsten aan de voet van de Valkhofheuvel
Bastei De Stratemakerstoren veel groter dan gedacht
Bijzondere vondsten bij archeologische opgraving
Start archeologische opgraving De Bastei
Bouw De Bastei nu echt van start
Bouw De Bastei
Groen licht voor De Bastei
Natuurmuseum Nijmegen en De Stratemakerstoren fuseren tot De Bastei