Op pad met de schaapherder – een terugblik

Home » Actueel » Op pad met de schaapherder – een terugblik

woendag 10 augustus 2016

Ontdekkingstocht 'Op pad met de schaapherder' (foto: Ans Schriever)Iedere maand organiseert het IVN Rijk van Nijmegen samen met het Natuurmuseum een ontdekkingstocht op de tweede woensdag van de maand. En een middag met de schaapherder is een vast onderdeel hiervan. Sinds een aantal jaren zijn wij de gasten van Wouter Bos, een jonge enthousiaste schaapherder. De tocht van dit jaar was een heel bijzondere.

In de Gelderlander en in de Brug had een klein persberichtje gestaan met de aankondiging. Hierin staat ook dat ouders hun kinderen kunnen opgeven voor de middag. De redactie van de Gelderlander had naar aanleiding van dit bericht een uitgebreid interview met de schaapherder. Op 10 augustus was een hele pagina in de Gelderlander hieraan besteed. Prachtig artikel. Ook de ontdekkingstocht werd vernoemd plus de verzamelplek. Zowel voor kinderen als volwassenen een mooie gelegenheid de herder aan het werk te zien, volgens de krant.

Ontdekkingstocht 'Op pad met de schaapherder'Bij het Natuurmuseum waren 27 kinderen opgegeven. Het beloofde een mooie dag te worden. Bij de startplek kwam als eerste een oma met kleinzoon. Nee, niet opgegeven, dat stond niet in de krant. Daarna arriveerde iemand met 7 kinderen en toen iemand met 3. En het ging maar door. Nee, niet opgegeven. Die leken als laatste te arriveren. Toen we dachten iedereen te hebben, bleek er nog een groep op de verkeerde plek te staan.

Omdat het voor ons toch een kinderactiviteit was, hebben wij alleen van de kinderen de bijdrage gevraagd. Met uitleg naar de volwassenen en dringend verzoek achteraan te sluiten wandelden we uiteindelijk met een groep van 45 kinderen en ongeveer 25 volwassen wandelden wij naar Wouter. Hij kreeg een kleur van schrik toen hij deze optocht zag aankomen. Maar ja, als je 270 schapen kunt hanteren is zo’n groep ook te doen.

Ontdekkingstocht 'Op pad met de schaapherder'Wij, 3 begeleidende IVN-ers namen de rol van schaaphond aan. Je houdt ze bij elkaar en probeert te zorgen dat ieder kind vragen kon stellen. Meest fantastisch was met een groep kinderen de schapen een bepaalde kant op te laten lopen. Echt hoeden dus. Maar ook schrikken als de hond de schapen rondom de kinderen liet lopen. Ingesloten door de schapen, best eng. Maar het mooiste was dat de schapen de kinderen helemaal niet raakten. Ze ontwijken obstakels, dus ook mensen. Het zijn echt geen ezels die zich 3 keer stoten.

Omdat schapen geen coniferen eten, hebben we ook nog even wat kleine boompjes uitgetrokken. Nou, als je dat doet met 50 man, dan gaat dat heel snel. Niet iedereen had daar trouwens zin in, die dingen prikken immers.

Een flinke stortbui overleefden we ook. 4 Liter limonade en een rol koekjes werden gedeeld. Alleen voor de kinderen en allemaal een beetje, want op zo’n grote groep hadden we natuurlijk niet gerekend.

Conclusie: het was een hele mooie en leerzame middag, waar veel mensen plezier aan hebben beleefd.

Tekst & foto’s: Ans Schriever, IVN Rijk van Nijmegen