Otterproject nadert afronding

Home » Actueel » Otterproject nadert afronding

In februari droeg Onderzoeksinstituut Alterra twaalf otters over aan het Natuurmuseum Nijmegen. De dieren zijn bestemd voor De Bastei, het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie.

In de afgelopen weken is onze preparateur Sita van Hoorn bezig geweest met het opzetten van de otters. De binnengekomen otters zijn aangereden in het verkeer en komen uit heel Nederland.

Otters preparerenHet project nadert binnenkort zijn afronding, maar Sita vertelt ons alvast meer over het proces.

“Het proces is tot nu toe goed verlopen. Je loopt altijd nog tegen dingen aan, maar dat zijn nu juist de uitdagingen.” Ook vertelt Sita over enkele factoren die het proces hebben bemoeilijkt. “Waar ik in eerste instantie geen rekening mee had gehouden, was dat de huiden van de otters na het looiproces veel groter waren dan verwacht. Het is wel bekend dat de huiden altijd iets uitrekken, omdat de huid dunner wordt gemaakt voordat het wordt gelooid. Maar in dit geval was het verschil erg extreem. Dit komt waarschijnlijk omdat otters waterdieren zijn en daardoor een extra dikke huid en vetlaag hebben. Er was bijvoorbeeld een mannetjesotter waarvan het lichaam op 72 cm lengte was gemeten, die uiteindelijk met gemak om een mal van 85 cm ging. Gelukkig heb ik met wat extra werk aan de mallen dit probleem kunnen oplossen, waardoor de huiden toch goed passen.”

De otters zullen straks een grote rol spelen in de educatie. Sita vertelt wat er voor die tijd nog moet gebeuren.

Otters prepareren“Er staan nu 7 otters te drogen, dus nog 4 otters te gaan. Waarschijnlijk zijn ze over 1 à 2 weken allemaal af. Intussen ben ik ook bezig met het skeletteren van een otter. Als alle otters gedroogd en hard genoeg zijn, moeten ze nog afgewerkt worden. Bij de afwerking hoort onder andere het namaken en schilderen van slijmvliezen en oogleden. Hierdoor zal er weer een mooie blik in de ogen van de otters komen. Later worden de otters op hun eigen postament gezet met misschien wat decoratie. Als alle otters klaar zijn, zal een deel tentoongesteld worden in het Natuurmuseum Nijmegen en later in De Bastei. Sommige otters worden uitgeleend aan andere instanties die ze gebruiken voor educatie, maar de otters zullen altijd in het bezit van het Natuurmuseum blijven.”

Zie ook:
Otters prepareren voor De Bastei
Otter Ooijpolder weer boven water
Otters bijgeplaatst in Gelderse Poort
Otters terug in Gelderse Poort