Plastic soep is niet te vreten

Home » Actueel » Plastic soep is niet te vreten

Albatros met plastic afval in maag (foto: Chris Jordan, U.S. Fish and Wildlife Service)Afgelopen jaar stond in Nijmegen het thema ‘Plastic Soup’ centraal. Diverse activiteiten doorheen de stad en lesmaterialen rondom plastic voor scholen in Nijmegen en omgeving zorgden voor extra aandacht voor dit thema. In de tentoonstelling ‘Dossier Plastic’ wordt men opnieuw geconfronteerd met de realiteit: plastic is een niet te negeren probleem.

Plastic wordt als kunststof niet op natuurlijke wijze afgebroken, maar breekt af in alsmaar kleinere stukjes die niet vergaan. Zodoende komen deze giftige plastic korrels in onze voedselketen terecht. Jaarlijks gaan er ongeveer 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels dood door afval in zee. Van zeevogels (zoals stormvogels en albatrossen), zeehonden en zeeschildpadden tot mosselen en zeepieren: in al deze dieren worden kleine stukjes plastic teruggevonden. Ook duizenden landdieren en vogels sterven door plastic zwerfafval. Dit is een schatting, de exacte cijfers liggen waarschijnlijk nog hoger, maar het is een wijdverspreid en diepgaand probleem waar we de werkelijke omvang nog niet van kunnen zien.

Om die reden zet De Bastei zich samen met Plastic Soup Nijmegen, Stichting Stiksoep en Museum Het Valkhof in om dit globale probleem onder de aandacht te brengen.

Bin-art op het KelfkensbosWalk of Waste

Zo is vrijdag 9 december het eerste kunstwerk geplaatst van het bin-art project Walk of Waste van Plastic Soup Nijmegen. Dit project bestaat uit een route van 25 bin-art-objecten: openbare afvalbakken die worden omgetoverd tot kunstobjecten, zodat iedereen wordt uitgenodigd om op te ruimen. Op deze manier kunnen we samen Nijmegen schoon houden en tegelijkertijd een zeer breed publiek bereiken over de gevolgen van (plastic) zwerfafval.

Dossier Plastic

In Museum Het Valkhof is nu de tentoonstelling Dossier Plastic te zien, waar op bijzondere wijze het vraagstuk van plastic wordt gepresenteerd. Kunstwerken van onder anderen Anna Bak, Paul Beumer, Karin van Dam en Müge Yilmaz bieden de bezoekers een kritische kijk op de voor- en nadelen van plastic, de uitvinding die in de jaren vijftig nog ‘het achtste wereldwonder’ werd genoemd, maar waarvan we nu steeds meer de ernstige bedreiging beginnen in te zien. De tentoonstelling is te bezoeken van 10 december 2016 tot en met 19 februari 2017 in Museum Het Valkhof.

Dit jaar was natuurlijk nog maar het begin, want iedereen moet weten dat zij iets tegen de uitbreiding van de plastic soep kunnen doen. De Bastei zal zich daarom ook volgende jaar bezig houden met het organiseren van evenementen rondom dit thema. Ook biedt NME De Bastei speciale lesmaterialen aan en zal in het kader van de MuseumJeugdUniversiteit een college worden gewijd aan het Plastic Probleem.

Gepubliceerd op 12 december 2016

Zie ook:
Minder plastics in stormvogelmagen