Demonstratie prepareren


7 & 8 oktober 2017, van 12.00 tot 17.00 uur

Tijdens het Weekend van de Wetenschap zijn er demonstraties prepareren in het depot (foto: Peter Eekelder)In musea kun je échte dieren zien. Maar hoe maak je een dier toonbaar, zodat het nog jaren mee kan én er mooi uit ziet? Door een dier te prepareren. Ga backstage in het museumdepot aan de Derde Walstraat 55 en ontdek hoe dat prepareren in zijn werk gaat!

Voordat een dier in het museum te bewonderen is, moet het eerst geprepareerd worden. Dat is een manier om dode dieren te bewaren, waarbij de natuurlijke houding zo realistisch mogelijk wordt weergegeven. Alleen tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je zo’n preparatie live meemaken in het depot van het museum! Een bijzondere aangelegenheid, want het museumdepot is normaal gesproken gesloten voor publiek.

Live preparatie bijwonen
Op de dag zelf zal duidelijk worden welk dier geprepareerd wordt. Het kan een roofvogel, een steenmarter of iets compleet anders zijn. Het prepareren van een museumobject duurt ongeveer twee tot drie uur. De medewerkers laten tijdens deze inloopdemonstratie de verschillende stadia van het prepareren zien.

De demonstraties zijn gratis toegankelijk.

De Bastei
De Bastei is het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie dat in april 2018 de deuren opent aan de Waalkade in Nijmegen. De Bastei is ontstaan uit een fusie van Natuurmuseum Nijmegen en Museum de Stratemakerstoren. Het hoofdgebouw van het Natuurmuseum is sinds 2 oktober 2017 gesloten i.v.m de verhuizing naar De Bastei.

Foto: Peter Eekelder