Het Jaar van de Koekoek


1 januari – 31 december 2017

Het jaar van de KoekoekDe roep van de koekoek zullen de meeste mensen wel herkennen. Toch klinkt deze steeds minder in Nederland. Hoe dit komt weten we niet precies. Waarschijnlijk is er sprake van een combinatie van factoren. Om de koekoek in de toekomst beter te kunnen beschermen hebben Sovon Vogelonderzoek Nederland en de Vogelberscherming Nederland 2017 uitgeroepen tot het Jaar van de Koekoek.

Een van de factoren zou de achteruitgang van verschillende waardvogels, zoals bijvoorbeeld de graspieper en gele kwikstaart, kunnen zijn. Deze vogels dienen namelijk als gastouder voor de koekoek. Verder is het zo dat deze gastouders vanwege de klimaatverandering steeds eerder beginnen met broeden, waardoor het zo zou kunnen zijn dat de koekoeken te laat uit Afrika arriveren. Tot slot is het de vraag in hoeverre het voor koekoeken steeds moeilijker wordt om de winter in Afrika te overleven. De alsmaar verdergaande ontbossing maakt het voor koekoeken in Afrika steeds lastiger.

Koekoek (foto: Trebol-a)In het Jaar van de Koekoek gaan Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelberscherming Nederland onderzoek doen naar de grootste kennishiaten.

Uiterlijk koekoek

Een koekoek is slank met spitse vleugels en een lange afgeronde staart. De lengte van een koekoek is tussen de 32 en 36 centimeter. Dankzij de spitse vleugels lijkt de vogel op een sperwer als hij in de lucht is.

Volwassen mannetjes zijn blauwgrijs, zonder tekening, op de rug, buik en kop. Jonge dieren hebben gele poten en zijn verder te herkennen aan een witte vlek in de nek. Volwassen vrouwtjes komen voor in een grijze en een bruine variant.

Ook in het Natuurmuseum Nijmegen wordt aandacht gegeven aan deze actie. Er is een diorama ingericht waarin diverse koekoeken te zien zijn. Tevens is er een folder verkrijgbaar. Via het onderstaand filmpje kun je meer te weten te komen over de zang en looks van de koekoek.

Kijk voor meer informatie op de websites van Sovon en Vogelbescherming Nederland.