De Steenmarter

Home » Informatie » Expositieverhuur » De Steenmarter

De SteenmarterDe Steenmarter gaat over een mysterieus dier, dat steeds vaker in onze steden en dorpen wordt gezien.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Zoogdiervereniging, die 2013 heeft verkozen tot Jaar van de Steenmarter. Reden hiervoor is dat deze marterachtige aan een opmars bezig is in ons land. Aangezien het dier een voorkeur heeft voor verstedelijkte leefomgeving, leidt de aanwezigheid van de steenmarter nog wel eens tot overlast. Het dier zorgt dan voor stank- of geluidsoverlast, of knaagt aan de kabels van auto’s. Overlast is echter goed te voorkomen. De tentoonstelling besteedt hier dan ook ruim aandacht aan.

De SteenmarterDe tentoonstelling De Steenmarter laat ons kijken door de ogen van de familie Stamp. Zij zijn net verhuisd, maar hun nieuwe huis blijkt al bewoond te zijn. Er woont een steenmarter op zolder! De familieleden en hun hondje Herrie vertegenwoordigen elk een eigen kijk op de steenmarter. Zo vindt moeder Annie het maar een vieze stinkerd, wil vader Eddie hem het liefst persoonlijk de nek omdraaien, terwijl zoon Bennie juist heel enthousiast wordt van de “vette skills van die marter”.

De interactieve tentoonstelling is geschikt voor alle leeftijden en besteedt aandacht aan de leefwijze van dit bijzondere dier. Zo zijn er nachtopnames te zien van de steenmarter uit de omgeving van Nijmegen en maakt de tentoonstelling gebruik van uniek fotomateriaal. Ook de naaste familieleden van de steenmarter, zoals de das en de otter, komen aan bod. Tot slot laat de tentoonstelling zien hoe op een diervriendelijk wijze overlast voorkomen kan worden.

De SteenmarterDe tentoonstelling maakt gebruik van een groot aantal geprepareerde dieren, geluidsfragmenten, foto- en videomateriaal. Daarnaast kunnen (jonge) bezoekers een speurtocht doen met speurneus Herrie, of een masker of neusknijper knutselen en een kleurplaat kleuren. Speciaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs is er een bijpassend lespakket ontwikkeld. Leerlingen gaan daarbij onder andere met elkaar in discussie over de overlastproblematiek.

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten? Neem dan contact op met Gerard Mangnus (directeur Natuurmuseum Nijmegen): gerard.mangnus@natuurmuseum.nl of bel 024–3297070.