Over ons

Het Natuurmuseum Nijmegen is een centrum waar jong en oud kan kennismaken met flora en fauna van het Gelderse rivierengebied.

BezoekerscentrumBezoekerscentrum
In het bezoekerscentrum is een prachtige verzameling planten, dieren en stenen te zien. Ontdek meer over het ontstaan van het landschap in de Gelderse Poort en laat u meevoeren in de waterwereld van d’Waalfilm. In onze winkel en VVV-agentschap zijn diverse wandel- en fietsroutes verkrijgbaar, waarmee u vanuit het museum zó de Gelderse Poort in kunt trekken. Onze medewerkers vertellen wat er te beleven is in het gebied en helpen u de bijzondere plekjes van de omgeving te ontdekken. Er is koffie en thee verkrijgbaar en voor de kinderen is er gratis limonade.

Museum
In het museum is een deel van de omvangrijke natuurhistorische collectie te zien. Beleef interactieve wisselexposities over de natuur en de rijke geschiedenis van de regio. Kinderen kunnen bij ons terecht voor diverse educatieve activiteiten, zowel binnen als buiten! Maak de Waanzinnige-Weetjes-speurtocht en ontdek meer over bijzondere objecten in het museum, volg colleges van de MuseumJeugdUniversiteit, doe mee aan leuke workshops tijdens vakanties of ga mee op ontdekkingstocht in de Nijmeegse natuur! Wilt u een kinderfeestje organiseren? Maak dan gebruik van ons arrangement met pannenkoekenrestaurant Het Hoogstraatje, dat op een steenworp afstand van het museum te vinden is.

3D-afbeelding nieuwbouw De Bastei (ABT bv)De Bastei

2017 wordt het Jaar van de Bastei! Het Natuurmuseum Nijmegen verhuist dit jaar naar een nieuwe locatie. Na jarenlange voorbereidingen is het eindelijk zover: deze zomer verhuizen we naar de nieuwe locatie aan de Waalkade in Nijmegen.

In 2014 fuseerde Natuurmuseum Nijmegen met museum De Stratemakerstoren en sindsdien gaan we verder onder de naam De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie. Samen met partners Staatsbosbeheer en IVN Rijk van Nijmegen gaat De Bastei het verhaal van de rivier de Waal vertellen.

De Bastei is een eigentijds en gastvrij centrum dat een brug slaat tussen stad en natuur. Een creatieve en inspirerende locatie, waar organisaties elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en hun activiteiten op het gebied van natuur, cultuurhistorie en duurzaamheid samenbrengen. U kunt er straks terecht om meer te weten te komen over de rijke historie van Nijmegen, het ontstaan van het landschap, de flora en fauna in de riviernatuur van de Gelderse Poort, rivierdynamiek, projecten op het gebied van duurzaamheid en nog veel meer.

Ga zelf aan de slag bij de Bastei Academie, bezoek onze wisseltentoonstellingen en lezingen, boek een excursie, arrangement of verjaardagsfeestje en geniet van streekproducten in het museumcafé. Met je schoolklas kun je bij ons terecht voor een museum- of veldles. Als leerkracht kun je gebruikmaken van het ruime aanbod van onze NME-afdeling.

Het moderne en gastvrije gebouw met historische kern biedt bovendien ook interessante mogelijkheden voor bijvoorbeeld vergaderingen en bedrijfsuitjes.