Natuurclub Waalboog


Natuurclub WaalboogAls je goed ter been bent en niet afhankelijk van een rolstoel of rollator zijn er talloze mogelijkheden om samen met andere liefhebbers op pad te gaan. Het Rijk van Nijmegen staat bekend om zijn biodiversiteit. Anders wordt het je wel afhankelijk bent van hulpmiddelen.

Toen een aantal jaren geleden naar aanleiding van een toertocht met busjes van Joachim en Anna door de omgeving van Nijmegen het verzoek kwam om wat meer aandacht aan de natuur te geven voor de bewoners van dit huis, hebben we samen met het Natuurmuseum besloten ja te zeggen.

In het begin was er een natuurclubje van acht leden. Om de veertien dagen liepen ze dan met rollator en rolstoel een rondje door de tuin. De groep werd begeleid door Wiet Fliervoet, als gepassioneerd entomoloog was verbonden aan het Natuurmuseum. Die vertelde dan iets over wat ze zagen. Na twee jaar groeide de groep uit tot wel achttien personen. Toen werd de groep gesplitst. De ene maandag geleid door het museum, de andere week geleid door iemand van het IVN Rijk van Nijmegen. Inmiddels is de begeleiding door het IVN weggevallen en zijn beide groepen weer samengevoegd. Het aantal deelnemers schommelt tussen de tien en veertien mensen.

Wiet was al bezig om mij in te werken opdat er vervanging zou zijn voor het geval hij ziek werd. Hij heeft dit bijzonder goed gedaan en nadat hij overleed kon ik op eigen houtje verder gaan.

Paddestoelenmiddag Natuurclub WaalboogDe meeste deelnemers zijn niet zo mobiel dat ze goed buiten kunnen lopen, daar zou nog extra inzet vanuit de Waalboog voor nodig zijn om de mensen erbij te ondersteunen. Vandaar dat ik alles mee neem naar het lokaal en het dan laat zien. Door mij meegebrachte voorwerpen, zoals insecten, planten of opgezette dieren, kan ik dan aan ieder persoonlijk laten zien en ik kan er wat bij vertellen. De onderwerpen zijn verbonden met het gebeuren in de natuur. Het is dus veldbiologie in het lokaal. Voorjaar, herfst, vogels, knoppen en biotopen als bos, veld en sloot zijn voorbeelden van de onderwerpen die aan bod komen. Alles wordt ondersteund met foto’s en korte filmpjes op een scherm. Daarnaast probeer ik altijd nog een zoekplaat of een verduidelijking op papier mee te geven, zodat ze na afloop alles nog eens kunnen nakijken.

Dit is ook een manier van natuurbeleving en natuureducatie.

Tekst: Ton Ebben