Expositie: Camouflage-kunstenaars

Home » Onderwijs » Expositie: Camouflage-kunstenaars

18 februari – 1 oktober 2017

Een bosuil, een camouflage-kunstenaar! (foto: Gertruud Cobben)Alleen wie goed kijkt zal alle aanwezige camouflage-kunstenaars daadwerkelijk kunnen vinden in deze tentoonstelling! De leerlingen bekijken en onderzoeken hoe mens en dier zich onzichtbaar kunnen maken voor vijanden. Alhoewel… er zijn er ook altijd weer die juist wel willen opvallen! Mimicry? Deze expositie is geschikt voor groep 5 t/m 8.

We starten met een kijkje te nemen in de kring van de groep. Wie valt er op? En wie niet? Wat gebeurt er als we anders gaan staan? Wat weten leerlingen al van camouflage bij mens en dier? Zo leggen we een verbinding met al het moois dat in de tentoonstelling te zien zal zijn. In kleine groepjes bekijken de leerlingen de tentoonstelling met een speurtocht.

Allerlei manieren waarop dieren zich onzichtbaar kunnen maken en niet opvallen in hun omgeving komen in beeld. De raadselachtige roerdomp is met recht een camouflage-kunstenaar te noemen. Je moet echt heel goed kijken, wil je het dier zien staan tussen het riet. En komt er een windvlaag, dan wuift hij gewoon mee met het riet. Ook de nachtzwaluw zit onzichtbaar te wezen voor zijn vijanden op een boomstronk. Maar let op, de zeeduivel wil juist niet gezien worden door een prooi die hij probeert te vangen!

Camouflage-kunstenaars (foto: Rob Alving)Naast prachtige opgezette dieren en veel foto’s zijn er voor kinderen ook verschillende spellen en activiteiten rondom het thema ‘camouflage’.

Ter afsluiting krijgen alle groepjes een voorwerp. Ze overleggen eerst waar ze in de tentoonstelling dit voorwerp het beste kunnen verstoppen. Daarbij kunnen ze gebruik maken van beschikbare knutselmaterialen. Welk groepje gaat uitgeroepen worden tot de beste camouflage-kunstenaars?

Digitale aanmelding
Voor scholenbezoek werken we met reserveringen. Klik hier om uw voorkeurdatum(s) door te geven, waarbij u kunt kiezen uit drie verschillende aanvangstijden.

Camouflage-kunstenaars (foto: Gertruud Cobben)Kosten
Voor schoolgroepen geldt een gereduceerd tarief: leerkrachten, begeleiders en kinderen betalen € 1,50 per persoon. Scholen uit de gemeente Nijmegen krijgen hun kosten vergoed via een gemeentelijke declaratieregeling.

Het museumbezoek
Het programma duurt ongeveer een uur. Voor een goed verloop van het bezoek aan het museum zijn begeleiders nodig: minimaal 1 begeleider per 5 kinderen.

Vragen?
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Gertruud Cobben. Heeft u vragen over de reservering, neem dan contact op met Maarten van de Ven.