Ontdekkingstocht: Beversporen in Bemmelerwaard


12 april 2017

Beversporen (foto: Harry van Oosterhout, Saxifraga)Ben jij tussen de acht en twaalf jaar oud en hou je van een avontuurlijke speurtocht? Ga dan woensdag 12 april mee op zoek naar beversporen in de Bemmelerwaard. Daar leven en werken veel bevers. Deze activiteit wordt georganiseerd door IVN Rijk van Nijmegen en Natuurmuseum Nijmegen.

Bevers zijn erg schuw, je ziet ze zelden. Als je geluk hebt, hoor je een plons in het water …en weg is-ie. Maar bevers laten door hun gedrag veel sporen achter, zoals omgevallen bomen en kaalgegeten takken. Aan de afdruk van de tanden kun je meten hoe oud de bever is. Er zijn momenteel volop knaagsporen, omdat bevers vooral in de winter erg actief zijn. Ze knagen bomen om en slepen takken en stukken van de stam naar hun verblijfplaats. Met die takken bouwen ze een burcht, die ze gedeeltelijk dichtsmeren met modder. De ingang maken ze meestal onder water.

Langs het water aan de Waal lopen we naar het gebied waar ze sinds enkele jaren heel actief zijn. Onderweg is er waarschijnlijk ook nog wel wat te jutten; er liggen mooie stenen die door de Waal aangespoeld zijn. Neem dus een zakje mee om wat mee naar huis te nemen. Uiteraard zijn er ook afgeknaagde takken te vinden, die je kunt gebruiken als wandelstok. Een mooi souvenir van deze prachtige ontdekkingstocht.

We starten om 14.30 uur bij restaurant Sprok, Waaldijk 9, 6681 KJ Bemmel / Lent. Doorrijden tot de parkeerplaats bij het hek. Onderweg vertellen gidsen van het IVN je alles over bevers. Zij zorgen ook voor drinken. Om 16.30 uur zijn we weer terug. Zorg ervoor dat je laarzen aanhebt, want het kan erg modderig zijn.

Wil jij ook meedoen? Klik hier om je aan te melden! Deelname kost € 3,00. Kinderen met een ontdekkingstocht-stempelkaart betalen € 2,00. Vrienden van IVN Rijk van Nijmegen en Natuurmuseum Nijmegen | De Bastei betalen € 1,50.