Reetje Weetjes

Home » Programma » Activiteiten » Reetje Weetjes

Stel je vraag aan Berend Bokkensprong!Hieronder behandelt reeoloog Berend Bokkensprong een aantal vragen die kinderen de afgelopen maanden aan hem hebben gesteld in de tentoonstelling In de ban van de Ree, zoals die te zien was in het Natuurmuseum.

Hoe komt het dat reeënvrouwtjes en -mannetjes geiten en bokken heten?
een vraag van Lisa

Berend: “Mensen hebben al eeuwenlang allerlei woorden verzonnen. Ook voor dieren en dus ook voor de mannetjes en vrouwtjes. Die woorden zijn niet altijd logisch gekozen. Bij reeën zeggen we geit en bok. Bij herten zeggen we hert en hinde. Bij de eland, toch ook een hertachtige, zeggen we echter stier en koe. En de jongen heten bij reeën, herten en elanden allemaal kalf.

Hoe die woorden worden bedacht is meestal niet te achterhalen. Op deze website heb ik wel al eens uitgelegd waar het woord ‘ree’ misschien vandaan komt.” [zie hieronder]

Moet een gewei ook soms ge-ree-pareerd worden?
een vraag van Sam

Ree (foto: Dick Pasman)Berend: “Da’s een goeie. Een gewei kan beschadigd raken. Dat gebeurt soms al tijdens de groei. Dan krijgt het gewei niet de normale vorm. Ook kan er wel eens stuk van het gewei afbreken bij een gevecht. Repareren hoeft dan niet. De reebok gooit zijn gewei immers elk jaar af in september. Dan groeit er meteen weer en nieuw gewei, dat klaar is in mei.”

Er zijn meer volwassen geiten dan bokken. Gaan bokken zo jong dood, of worden er meer geiten geboren?
een vraag van Irene

Berend: “Er worden ongeveer evenveel bokken als geiten geboren. Dit gebeurt in mei of juni. Na hun eerste winter, als de bokken bijna een jaar oud zijn, gaan ze op zoek naar een eigen territorium. Hierbij leggen ze grote afstanden af en steken ze vaak drukke wegen over. Helaas worden jonge bokken dan vaak aangereden.

Daarnaast leven jonge bokken die geen eigen territorium hebben soms in de randgebieden van het territorium van een sterkere bok. De sterkere bok verdedigt het kerngebied van zijn territorium, waar hij het beste voedsel heeft, heel fel. In de randgebieden groeit minder goed voedsel, zodat de jonge bokken die daar leven niet altijd een goede conditie kunnen opbouwen.

Jonge geiten vinden vaker een goed plekje in het leefgebied van hun moeder. Daarom sterven er meer jonge bokken dan jonge geiten. De gemiddelde geslachtsverhouding is, onder natuurlijke omstandigheden, na een jaar: 10 reebokken tegenover 12 reegeiten.”

tussenslide-reetje-weetjes

Hoe is het gedrag van reeën tegenover mensen?
een vraag van Sara

Berend: “Reeën zijn erg schuw. Ze verstoppen zich graag om geen last te hebben van drukte. Ze hebben veel rust nodig om hun eten goed te herkauwen. Als ze schrikken raken ze in paniek en vluchten ze. Dat kost veel energie. Ook wordt hun voedselopname verstoord. Daardoor verzwakken ze.

Reeën kunnen best wennen aan mensen die rustig over een bospaadje blijven wandelen. Maar loslopende honden die plotseling de struiken inrennen zijn erg vervelend voor reeën. Een ree denkt namelijk dat een hond een roofdier is. Daarom moet je een hond in het bos altijd aan de lijn houden.
Omdat reeën niet graag gestoord worden zoeken ze het liefst stille plekjes op waar weinig mensen en honden komen.”

Bestaan er ook reeën die niet bruinkleurig zijn, maar zwart of wit?
een vraag van Ayse

Berend: “Ja, er bestaan ook reeën die zwart of wit van kleur zijn. Als een ree heel veel donker pigment (melanine) in zijn vacht heeft, wordt hij heel donkerbruin tot zwart. Zelfs de spiegel is dan niet meer wit, maar meer bruin. Dit noemen we melanisme.

Het tegenovergestelde van melanisme is leucisme. Leucisme betekent een vermindering van alle pigment, niet alleen van melanine. Bij leucisme is de vacht van een ree gedeeltelijk of helemaal wit. De ogen hebben wel een normale kleur. Leucisme is dus niet hetzelfde als albinisme. Een albino heeft namelijk rode ogen en is overgevoelig voor zonlicht. Melanisme komt vaker voor dan leucisme. Je komt eerder een zwarte ree tegen dan een witte.”

Een donkerbruine ree (foto: Dick Pasman)Is een ree ook wel eens ziek of verkouden?
een vraag van Themis

Berend: “Reeën kunnen ook ziek worden. Ziektes kunnen worden veroorzaakt door parasieten. Dat zijn wormpjes die met het eten in het lichaam van de ree terechtkomen en daar eitjes leggen. Reeën kunnen ook ziek worden als ze worden gestoken door bepaalde vliegen, horzels of teken.

Of een ree ziek is kun je vaak zien aan zijn gedrag. Hij beweegt dan heel stram of loopt met een hoge rug. Of hij heeft diarree. Soms kunnen de haren uitvallen, zodat het ree kale plekken krijgt.

Als een ree sterk en fit is kan hij er wel tegen om een keertje ziek te zijn. Dan wordt hij wel weer beter.”

Wat eten reeën?
een vraag van Eva

Berend: “Reeën hebben een gevarieerd menu. Als de bomen in de winter knoppen krijgen, eet een ree graag die knoppen. Als de knoppen in de lente uitlopen eet een ree de verse blaadjes en jonge twijgjes. In de zomer eet een ree allerlei heerlijke kruiden, maar ook bessen, bramen en frambozen. Op de akkers snoept een ree graag van aardappelen en suikerbieten. Die graaft hij helemaal uit! Als het herfst wordt eet een ree paddenstoelen en varens. Zo is er het hele jaar door wel iets lekkers te smullen voor de reeën.”

Hoe oud kunnen reeën worden?
een vraag van Loes, Queste, Thérèse, Mei, Lisa, Lisanne, Fenna, Rebecca, Mirte, Anne, Imke, Isabel, Dide, Frodos, Jasmijn & Minke

Berend: “Het record staat op 17 jaar. Dat hebben wetenschappers ontdekt bij een ree met een zender. Toch worden de meeste reeën niet veel ouder dan 10 jaar. Dat komt omdat de kiezen heel erg afslijten door het herkauwen. Na 10 jaar zijn de kiezen zo erg afgesleten dat een ree niet meer goed kan eten. Als een ree niet meer kan eten wordt hij steeds zwakker en dan is hij een gemakkelijke prooi voor roofdieren.”

tussenslide-reetje-weetjes

Wat is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes?
een vraag van Mette & Fenna

Berend: “Het duidelijkste verschil is dat reebokken een gewei hebben en reegeiten niet. Het gewei valt wel elk jaar af en dan groeit er een nieuw gewei.

Als het gewei afgevallen is moet je andere geslachtskenmerken bekijken. Een reebok heeft onder aan zijn buik een lange pluk haar, die een penseel wordt genoemd. Een reegeit heeft bij haar spiegel een plukje haar, dat een schortje wordt genoemd.”

Twee linkeronderkaken, waarvan de onderste het oudste en meest afgesleten isHoeveel tanden heeft een ree eigenlijk precies?
een vraag van Ilse

Berend: “Reeën hebben net als mensen eerst melktanden, die ze wisselen. Wanneer het reekalfje geboren wordt, in mei of juni, heeft het in de onderkaak 8 melksnijtanden en 6 melkkiezen en in de bovenkaak 6 melkkiezen.

Na ongeveer 5 maanden groeit als eerste achter de derde melkkies een vierde kies. Dan beginnen de snijtanden te wisselen. Ondertussen groeit er ook een vijfde kies. Als alle snijtanden gewisseld zijn, groeit er nog een zesde kies. Daarna wisselen snel achter elkaar de voorste 3 melkkiezen. Na het wisselen heeft een ree 32 tanden en kiezen. In de onderkaak 8 snijtanden en 12 kiezen en in de bovenkaak 12 kiezen. Een ree heeft nooit snijtanden in de bovenkaak. Daarom wordt het voedsel niet glad afgebeten, maar afgescheurd.

Omdat een ree niet op een hoofdkussen slaapt, krijgt hij nooit bezoek van de ree-tanden-fee.”

Wanneer en waarom verdwijnen de stippen van een ree?
een vraag van Jeannet

Berend: “Reekalfjes worden geboren met stippen. Dit is een perfecte camouflage als een reekalfje tussen de struiken of in het hoge gras ligt. De stippen lijken namelijk op lichtvlekjes. Zo kunnen roofdieren het reekalfje niet zien. Omdat heel jonge reekalfjes ook geen geur hebben, kan het soms gebeuren dat een vos zonder het te merken vlak langs een reekalfje loopt.

Na een paar maanden zijn de kalfjes flink gegroeid en lopen ze veel rond. Dan hebben die stippen geen nut meer. Als in september de wintervacht begint te groeien verdwijnen de stippen.”

Reeëntrap (foto: Tintangel)Kunnen reeën zwemmen?
een vraag van Wies

Berend: “Ja, reeën kunnen heel goed zwemmen. Dat verklaart ook waarom ze zich zo goed hebben kunnen verspreiden in een land met veel water, zoals Nederland. Reeën laten zich niet tegenhouden door een kanaal of een rivier. Ze springen erin en zwemmen gewoon naar de overkant. Het enige probleem is dat een ree soms niet meer uit het water kan komen, omdat de oever van een kanaal te steil is. Op veel plekken in Nederland zijn er daarom een soort reeëntrapjes gemaakt langs het kanaal.”

Hoe en wanneer wordt het besluit genomen om reeën af te schieten?
een vraag van Elly

Berend: “Reeën worden beheerd volgens een reeënbeheerplan. Hierin staan beheerdoelen. Belangrijk is de draagkracht van een gebied. Dat wil zeggen: voor hoeveel reeën is er genoeg voedsel, leefruimte en beschutting in het gebied. Zo wordt het gewenste aantal reeën vastgesteld. Als het aantal reeën groeit kan dit slecht zijn voor de gezondheid van de reeën. Ook kunnen er meer aanrijdingen gebeuren.

Elk jaar worden de reeën in Nederland geteld. Als er te veel reeën zijn, gaan wildbeheerders kijken hoeveel reeën ze kunnen schieten. Dit moet door de overheid worden goedgekeurd. Jagers krijgen daarna een ontheffing en een vastgesteld aantal wildmerken, die ze aan de geschoten reeën moeten vastmaken. Zo kunnen ze nooit teveel reeën schieten. Als iemand een dood ree bij zich heeft zonder wildmerk, is dat illegaal.”

tussenslide-reetje-weetjes

Waarom hebben herten een gewei en reeën niet?
een vraag van Moon

Berend: “Bij herten en reeën hebben alleen de mannetjes een gewei. De vrouwtjes van herten en reeën hebben nooit een gewei. Bij herten is het gewei heel groot, het lijkt wel of een hert een paar flinke takken met heel veel zijtakken op zijn kop heeft. Reebokken hebben een veel kleiner geweitje. Het gewei van een reebok is 20 tot 30 cm lang.

Een reeëngewei heeft ook niet zoveel vertakkingen: maximaal 3 aan elke kant. De hoofdtak wordt een stang genoemd, de zijtakken noemen we enden. Als je van allebei de stangen de enden bij elkaar optelt, kun je van een reebok zeggen dat hij een ‘vierender’ of een ‘zesender’ is.”

Hoeveel reeën worden er per jaar geschoten?
een vraag van Jens

Berend: “Reeën worden geschoten om verschillende redenen. Ten eerste om te voorkomen dat er veel reeën worden aangereden in het verkeer. Ten tweede om schade aan bos en landbouwgewassen te beperken. En ten derde om de reeën zelf gezond te laten blijven.

De Faunabeheereenheid Gelderland is verantwoordelijk voor het beheer van reeën in onze provincie. Volgens de FBE leven er 10.000 tot 14.500 reeën in Gelderland. Deze aantallen staan in het Faunabeheerplan van Gelderland. Volgens de FBE kunnen ze deze aantallen stabiel houden door per jaar 2.200 tot 3.500 reeën te schieten. Dat is ongeveer 20 tot 25% van de reeën in heel Gelderland.

Rondom Nijmegen worden reeën beheerd door vier Wildbeheereenheden. Ook bij deze WBE’s wordt per jaar ongeveer 20-25% van de reeën in hun gebied geschoten.”

Reebruine ogen (foto: Arne Roest)Waarom heeft een ree bruine ogen en geen blauwe?
een vraag van Elke, Loes & Cas

Berend: “Ken je het liedje van De Selvera’s: Twee reebruine ogen, die keken de jager aan. Dat liedje zou anders niet kloppen, natuurlijk.

Maar nu even serieus. De oogkleur is afhankelijk van pigmenten (kleurstoffen) in de iris, het gekleurde rondje rond de pupil, en de absorptie van licht in de iris. De kleur van de pigmenten varieert van lichtbruin tot zwart. Het zwarte pigment heet melanine. Melanine beïnvloedt de weerspiegeling van het licht in de iris. Dit noemen ze de Rayleigh-verstrooiing, omdat Lord Rayleigh dat ontdekt heeft. Als er veel melanine in de iris zit worden de ogen daardoor bruin. Als er weinig melanine in de iris zit worden de ogen door een andere weerspiegeling van het licht blauw of groen.

Deze variatie in oogkleur is bij mensen heel gewoon, maar bij reeën niet. Reeën hebben waarschijnlijk zoveel melanine in de iris dat hun ogen altijd reebruin zijn.”

Hoe wordt een ree geboren?
een vraag van Jade & Thijs

Berend: “Reekalfjes worden eind mei/begin juni geboren. De reegeit zoekt een rustig plekje op waar de kalveren geboren worden. Meestal krijgt een reegeit twee kalfjes. Na de geboorte likt de moeder haar kalfjes droog. Daarna maakt ze de geboorteplek helemaal schoon, zodat roofdieren niet merken dat er kalfjes geboren zijn.

De eerste drie weken volgen de kalfjes hun moeder nog niet. Ze blijven dan stil tussen het hoge gras liggen. De geit komt wel een paar keer per dag langs om de kalfjes te laten drinken.

Reekalfjes wegen bij de geboorte ongeveer 1,5 kilo. In het begin hebben ze nog witte stippen op hun vacht, maar die verdwijnen na een half jaar.”

Een ree met jong (foto: Bernard Stam)Hoe maken reeën hun bed? Hoe maken ze hun huis?
een vraag van Amber & Lisa

Berend: “Als een ree wil gaan slapen of herkauwen zoekt hij een plekje om lekker te liggen. Dan veegt hij met zijn poten alle hinderlijke dingen aan de kant. Zo’n ligplek kun je soms vinden in het bos. Je ziet dan een langwerpige plek waar de grond schoongekrabd is, met een rand van blaadjes, takjes, en steentjes eromheen. De ligplek is ongeveer 50 tot 60 cm lang en 30 tot 40 cm breed.
Meestal vind je zo’n plek aan de voet van een boom.”

Waarom heet een ree een ree?
een vraag van Pliene

Berend: “Het woord ‘ree’ heeft een heel oude oorsprong.

In het Oudnederlands gebruikte men het woord ‘reio’. Dit is gevonden in een zin uit 1100: Min wino is gelich thero reion – mijn geliefde is als een ree. In 1285 schreef iemand de woorden snel ghelijc der re – (zo) snel als de ree. In het Oudsaksisch en Oudduits kende men het woord ‘reho’ (Duits: Reh); in het Oudengels ‘ra’ of ‘raha’ (Engels: roe). Mogelijk zijn al deze woorden afgeleid van het Oudiers ‘ríabach’, dat ‘gevlekt’ of ‘gespikkeld’ betekent.

Een ree heeft zijn naam dus te danken aan de stippen van het reekalf.”

tussenslide-reetje-weetjes

Hoeveel reeën zijn er ongeveer op de hele wereld?
een vraag van Elke, Loes & Cas

Berend: “Reeën komen niet in de hele wereld voor. Reeën leven alleen in Europa, met uitzondering van Ierland, Portugal en Griekenland. Het aantal reeën in Europa wordt geschat op 15.000.000 (15 miljoen). In Nederland leven op dit moment ongeveer 100.000 reeën. In de provincie Gelderland zijn het er tussen 10.000 en 14.500. Rondom Nijmegen (Ooij, Groesbeek, Wijchen, Beuningen, Bemmel) leven ongeveer 470 tot 705 reeën.”

Hoeveel reeën leven er in de omgeving van Nijmegen?
een vraag van Isa & Lieve

Berend: “Het aantal reeën in de omgeving van Nijmegen varieert nogal per gebied. In de Ooijpolder, van Nijmegen tot Millingen, leven 80 tot 100 reeën. In de omgeving van Groesbeek, waar veel meer bos is, leven 200 tot 275 reeën en rond Wijchen en Beuningen 140 tot 230. Aan de overkant van de Waal, bij Bemmel en Gendt leven 50 tot 100 reeën. Alles bij elkaar opgeteld gaat het dus om 470 tot 705 reeën.

In de stad leven normaal gesproken geen reeën. Toch kan het gebeuren dat een verdwaalde ree in de stad komt, zoals in mei 2015 toen verschillende mensen een ree door het centrum van Nijmegen zagen lopen.”

Meldingen van reeën in Nederland vanaf 2004 (bron: Zoogdiervereniging)Zijn de reeën in het museum zelf doodgegaan of zijn ze geschoten?
een vraag van Mirre & Famke

Berend: “De tentoonstelling is al lang geleden gemaakt in Leiden, dus ik weet niet hoe deze reeën zijn doodgegaan. Er worden in ieder geval geen dieren actief geschoten voor de expositie of de collectie van het Natuurmuseum.

In Nederland leven heel veel reeën en het aantal neemt toe. Soms zijn in een gebied zo veel reeën dat ze niet meer op een gezonde manier kunnen leven. Dan worden ze vaker ziek. Jonge reeën gaan wel eens op zoek naar andere plekken om te leven. Als ze drukke wegen moeten oversteken worden reeën vaak aangereden. Dat is niet leuk voor reeën en gevaarlijk voor mensen. Grote roofdieren als wolven en lynxen zouden een deel van de reeën kunnen opeten. Omdat er in Nederland geen wolven en lynxen zijn, worden er reeën geschoten.

Het schieten van reeën gebeurt om de overblijvende reeën gezond te houden, om schade aan bos en landbouwgewassen te beperken en om het verkeer voor mens en dier veiliger te maken. Mensen kunnen die geschoten reeën daarna ook prima eten. Reeën worden dus nooit zomaar voor niets geschoten.”

Hoe groot zijn de hersenen van een ree?
een vraag van Rebecca

Berend: “Dat is een goede vraag. Ik weet niet of iemand dat al eens precies heeft onderzocht.
Als je in de schedel van een dode ree kijkt, zie je dat er plaats is voor hersenen die ongeveer zo groot zijn als een pingpongbal. Dat lijkt niet zo groot. Toch zijn reeën best wel slim. Ze zoeken altijd de lekkerste hapjes uit om te eten en ze zijn heel goed in verstoppertje spelen.”

Wat is een hinde? Is dat hetzelfde als een geit?
een vraag van Demi

Berend: “Een hinde en een geit hebben inderdaad wel iets met elkaar te maken. Het zijn namelijk allebei vrouwtjesdieren. In de tentoonstelling wordt uitgelegd dat het vrouwtje van een ree een geit wordt genoemd. Een ree is een hertachtige, maar geen echt hert. Bij echte hertensoorten, zoals het edelhert en het damhert, wordt het vrouwtje een hinde genoemd.”

tussenslide-reetje-weetjes

Hoe ver / hoe hoog springt een ree?
een vraag van Tijcho, Tika, Merel, Isabel & Loes

Berend: “Als hij heel hard rent maakt een ree soms sprongen van wel 6 meter ver. Ree-delijk ver dus. Als een ree ergens overheen moet springen haalt hij soms wel 2 meter hoogte.”

Wat kunnen ze met hun billen?
een vraag van Anonimus

Berend: “Aan de achterkant van het lijf, precies op zijn billen, heeft een ree een vlek van witte haren. Deze witte vlek wordt ‘de spiegel’ genoemd. Als een ree schrikt en op de vlucht slaat, zet hij die witte haren overeind, waardoor de spiegel twee keer zo groot wordt. Dit valt enorm op. Zo zien andere reeën dat er gevaar is.”

Blijven de man en het vrouwtje samen?
een vraag van Thérèse

Ree mannetje + vrouwtje (foto: Dick Pasman)  Berend: “De bokken en de geiten leven het grootste deel van het jaar apart. Vanaf april bezetten de bokken een eigen territorium dat ze fel verdedigen tegen andere bokken die ze als concurrent beschouwen. De sterkste bokken hebben de beste territoria met het meeste en beste voedsel.”

“In het leefgebied van een bok kunnen meerdere geiten leven. Geiten hebben ook een soort territorium, maar verdedigen dit niet zo fel. In het territorium van een oudere geit kunnen ook jongere geiten leven, die meestal dochters zijn van de oudere geit.”

“In de zomer zoeken bokken en geiten elkaar alleen op in de paartijd of bronsttijd, van midden juli tot midden augustus. De bronsttijd duurt ongeveer vijf weken.”

“Als de winter begint is er steeds minder voedsel voor reeën. Dan vinden ze hun territorium niet meer zo belangrijk. Ze vormen groepjes om samen het beste voedsel te zoeken. Zo’n groepje noemen we een sprong. In zo’n sprong leven bokken en geiten gemengd. In het voorjaar is het echter gauw gedaan met de verdraagzaamheid en zoekt elk ree zijn eigen territorium weer op.”

Hoe worden de reekalfjes opgevoed?
een vraag van Zoe

Berend: “Pasgeboren reekalfjes leren van hun moeder dat ze stil in het gras moeten blijven liggen. De reekalfjes hebben in het begin nog geen geur. De stippen op hun vacht lijken op lichtvlekjes. Als de reekalfjes stil in het gras liggen kan een vos ze niet zien en ruiken.”

In de winter vormen reeën een sprong (foto: Dick Pasman)“Reekalfjes hebben meestal een broertje of een zusje, omdat de meeste reegeiten elk jaar 2 jongen krijgen. De reekalfjes drinken 4 maanden lang melk bij de moeder. Vanaf 2 maanden eten ze ook al plantjes. Als de kalfjes na 3 weken hun moeder gaan volgen, komen ze ook andere reeën tegen.”

“Als in de winter sprongen worden gevormd zijn de jongen daar natuurlijk ook bij. Als in het voorjaar de sprongen weer uiteen gaan, moeten de jonge reebokken op zoek naar een eigen territorium. Jonge reegeiten blijven nog wat langer in het leefgebied van hun moeder.”

Wat vind jij zo leuk aan reeën?
een vraag van Jitske

Berend: “Nou, mijn naam zegt het al: Berend Bokkensprong. Ik ben dol op rare bokkensprongen, oftewel capriolen. En de wetenschappelijke naam van een ree is niet geheel toevallig Capreolus capreolus.”

tussenslide-reetje-weetjes

Hoe lang is een kalf een kalf?
een vraag van Lisanne

Berend: “Dat duurt een jaar. In het eerste jaar na de geboorte is een ree een kalf. Van 1 tot 2 jaar noemen we een mannetje een jaarling en een vrouwtje een smalree. Vanaf 2 jaar is een ree volwassen en zeggen we reebok of reegeit.
Reekalfjes worden eind mei/begin juni geboren. Bij hun geboorte hebben de reekalfjes stippen op hun vacht. Vanaf september begint hun eerste wintervacht te groeien en dan verdwijnen de stippen.”

Hoeveel kan een ree wegen?
een vraag van Julia

Reekalfje (foto: Dick Pasman)Berend: “Als een reekalf geboren wordt weegt het ongeveer 1,5 kilogram. Een kalf groeit heel snel en wordt dan ook snel zwaarder. Na een jaar weegt het kalf al bijna 15 kg. Als een ree 2 jaar is, is hij volwassen. Hoeveel een volwassen ree weegt, ligt een beetje aan het voedsel in zijn leefgebied. Een bok weegt ongeveer 20-30 kg, een geit 17-27 kg.”

Hoe heet de mama van Bambi?
een vraag van Roos

Berend: “De tekenfilm van Walt Disney over het hertje Bambi is superbekend. Het originele verhaal is in 1923 geschreven door Felix Salten. Disney heeft Bambi getekend als een witstaarthert, maar in het originele verhaal is Bambi een ree. Bambi gaat ook om met andere reeën/hertjes: zijn vriendinnetje Faline, haar broertje Gobo en hun moeder Ena. Met zijn rivaal Ronno heeft Bambi ruzie. De vader van Bambi wordt de Grote Prins genoemd, maar de moeder van Bambi heeft in het verhaal helemaal geen naam. Bambi noemt haar gewoon Moeder.”

Waarom heeft een reetje een bosje haar op haar reetje?”
een vraag van Rik

Berend: (bloost) “Pardon?!”

tussenslide-reetje-weetjes

Hoeveel jongen krijgt een ree?
een vraag van Fleur

Berend: “Reegeiten krijgen als ze twee jaar oud zijn hun eerste jong. De eerste keer is dat één kalfje. Daarna krijgt een reegeit elk jaar meestal twee kalfjes, maar soms één en heel soms drie. Wanneer een reegeit ongeveer acht jaar oud wordt kan ze in haar leven 10 tot 15 jongen krijgen.”

Herkauwende en etende ree (foto: Dick Pasman)Hoeveel eet een ree? En hoe vaak herkauwen reeën?
een vraag van Eva en Anonimus

Berend: “Een volwassen ree eet per dag ongeveer 4 kilo plantaardig materiaal. Het liefst jonge plantendelen, zoals knoppen, jonge blaadjes en verse kruiden. Dit materiaal bestaat voor 20% (1/5 deel) uit ‘droge stof’, dus 800 gram. Het voedsel bevat verder heel veel vocht: de overige 80% (4/5 deel). Een ree hoeft dus niet zoveel te drinken. Reeën drinken wel in de zomer als het erg warm is en in de winter als het voedsel weinig vocht bevat.

In de zomer eten reeën 10 tot 12 keer per dag, in de winter 6 tot 7 keer. Als je een ree ziet eten, slikt hij eerst alles in een keer door. Daarna zoekt hij een rustig plekje op om te herkauwen.”

Waarom heeft een reebok een gewei?
een vraag van Sjors en Maritt

Stel je vraag aan Berend Bokkensprong!Berend: “Een reebok heeft een gewei om zijn territorium aan te geven. Hij doet dit door een jong, dun boompje tussen het gewei te nemen en flink op en neer te bewegen met zijn gewei. Hij schuurt dan met zijn gewei stukken schors van het boompje af, zodat je een duidelijke plek van wit hout ziet. Daaraan kunnen andere reebokken zien waar de grens van het territorium is. Als vreemde reebokken toch in zijn territorium komen, heeft de reebok het gewei nodig om te vechten met die vreemde reebokken.

Als je goed kijkt naar dunne boompjes in het bos kun je zelf ook zien waar een reebok zijn territorium heeft.”

Als een ree sterft, ree-incarneert hij dan?
een vraag van Merel en Annet

Berend: “Tja, als ree-animatie niet meer helpt…..”